Bloedonderzoek

Tijdens de zwangerschap wordt er minimaal 2x geadviseerd om bloedonderzoek te laten doen. Dit is bedoeld om afwijkingen op te sporen die belangrijk kunnen zijn voor jouw gezondheid, de zwangerschap en de bevalling. Een aantal onderzoeken wordt standaard bij iedere zwangere gedaan, sommige onderzoeken worden alleen op indicatie gedaan. 

Eerste trimester

In het eerste trimester wordt geadviseerd om bloedonderzoek te laten verrichten. Er wordt gekeken naar de bloedgroep, rhesusfactor D en c, antistoffen tegen andere bloedgroepen en infectieziekten (syfilis, HIV en Hepatitis B). Daarnaast wordt het glucosegehalte en Hb (ijzergehalte) meebepaald. Als er reden toe is kan het zijn dat we nog extra bloedonderzoek aanvragen.  

Negatieve rhesusfactor 

Als je een negatieve rhesusfactor hebt (rhesus c of rhesus D), zal er met 27 weken extra bloed geprikt worden om te kijken of je antistoffen hebt in je bloed. Deze antistoffen kunnen andere bloedgroepen afbreken. Dit is belangrijk om te weten omdat de baby mogelijk een andere bloedgroep heeft dan jij. Mocht de baby een positieve bloedgroep hebben kan er in het geval van Rhesus D een injectie (anti-D) worden gegeven om te voorkomen dat jouw bloed het bloed van de baby afbreekt. Voor een negatieve Rhesus c factor is er geen injectie maar kan je wel extra onderzoeken krijgen om eventuele antistoffen op te volgen. Meer informatie over de negatieve rhesusfactor vind je hier

Glucose onderzoek

Sommige vrouwen hebben meer kans op zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker). Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je een verhoogd BMI hebt of een bepaalde afkomst hebt waarbij je meer risico hebt op diabetes. Deze vrouwen komen in aanmerking voor een screening. De meest betrouwbare screening naar zwangerschapsdiabetes is de OGTT (orale glucose tolerantie test). Hierbij wordt de suikerbelasting getest door het drinken van een suikerdrankje. Eerst wordt er nuchter een glucose bepaald, vervolgens 2 uur na het drinken van het suikerdrankje nogmaals. Er wordt gekeken hoe je lichaam reageert op de verwerking van suiker. 


Je moet voor de OGTT vanaf 00.00uur nuchter zijn tot na het einde van het onderzoek. Dit betekent dat je niet meer mag eten, drinken of roken (ook geen kauwgom). Water drinken mag wel. Voor de OGTT moet een afspraak gemaakt worden bij AtalMedial


Een alternatief voor de OGTT is een glucose lunchtest. Deze test is minder belastend maar ook een stuk minder betrouwbaar. Bij deze test wordt je glucosewaarde geprikt rondom een normale lunch. Deze test is minder betrouwbaar omdat niet bepaald kan worden hoeveel glucose je normale lunch bevat. Een andere optie kan zijn om een glucose dagcurve te prikken. Hierbij wordt gedurende de dag een aantal keer je glucosewaarde bekeken. Hierbij geldt hetzelfde als bij de lunchtest dat deze minder betrouwbaar is in het opsporen van zwangerschapsdiabetes.  

Onderzoek naar ijzergebrek

Rond de 30 weken is het Hb (ijzergehalte) meestal op het laagste punt in de zwangerschap. Op dat moment adviseren we om nogmaals het ijzergehalte te controleren. Mocht je ijzergebrek hebben kan dit tijdig voor de bevalling behandeld worden met voedingsaanpassingen of ijzertabletten. We zullen zo nodig samen kijken welke behandeling het best bij je past.